به قلم محبوبه معصومنیا
به گزارش عصر مكران، جدا از اهمیت استراتژیک این منطقه در ایران، طبیعت شگفتانگیز سواحل مکران چشمها را خیره میکند. خط ساحلی مکران با صخرههای بلند مرتبهاش شناخته میشود. ساحل بکر و دستنخورده و عاری از زبالههای انسانی یکی دیگر از ویژگیهای مهم سواحل مکران است.
بهترین گزینه برای بازدید در ساحل مکران، بندر چابهار است. این بندر قطب گردشگری و تجارت استان سیستان و بلوچستان بهحساب میآید و سفر به آن یکی از تجربههای بینظیر گردشگری شما را خواهد ساخت.
برای رسیدن به چابهار میتوانید از هواپیما، اتوبوس و یا خودروی شخصی استفاده کنید. فاصله تهران تا چابهار، ۱۸۱۵ کیلومتر است که طی کردن آن با خودروی شخصی تقریبا بین۱۹ تا ۲۰ ساعت زمان خواهد برد.
اواخر پاییز، زمستان و اوایل بهار، بهترین زمان برای سفر به استان سیستان و بلوچستان و بندر چابهار است.
سفر به جنوب شرق ایران و دیدن سواحل مکران، طیف وسیعی از دیدنیها و شگفتیهای طبیعت را پیش روی شما خواهد گذاشت.جاذبههایی که شاید در کمتر نقطهای از جهان وجود داشته باشد. در ادامه بعضی از جذابترین و زیباترین جاذبههای گردشگری بندر چابهار را معرفی خواهیم کرد.
دریاچه صورتی لیپار – سواحل مکران
یکی از جذابترین دیدنیهای سواحل مکران، دریاچه صورتی لیپار است. فعالیت پلانکتونهای بستر دریاچه باعث رنگی شدن آب آن شدهاند. دریاچه لیپار، بستر زیست گونههای متنوع جانوری است. همین مساله اهمیت دریاچه لیپار را چندبرابر کرده است. نکته جالب اینکه که دریاچه دیگری مشابه دریاچه صورتی لیپار در جهان وجود دارد که در انگلستان واقع شده است. دریاچه صورتی گیبسون انگلستان خواهر دوقلوی دریاچه صورتی لیپار در ایران است.
دریاچه صورتی لیپار در روستای رامین، در ۱۵ کیلوتری جاده چابهار به بندر گواتر واقع شده است.
ساحل درک – سواحل مکران
ساحل درک، یکی از بکرترین و بینظیرترین مناظر طبیعی ایران است. فکرش را بکنید! کویری که انتهایش به دریا برسد. زیبا نیست؟ ساحل درک معجون زیبایی از ترکیب کویر و دریا است. این ساحل کویری چابهار تمیزترین ساحل ایران هم لقب گرفته است.
برای رسیدن به درک باید از ۱۷۰ کیلومتر از غرب چابهار به سمت کنارک حرکت کنید. ۱۲۰ کیلوکتر مانده به کنارک، میتوانید ساحل درک را ببینید.
ساحل صخرهای بریس
فکر کنم تا اینجای کار فهمیده باشید که سواحل مکران، بستر بینظیرترینها و شگفتانگیزترینها است. یکی دیگر از بینظیرترین جاذبههای گردشگری این منطقه، ساحل صخرهای بریس است. کمتر جایی در خطوط ساحلی ایران پیدا میشود که صخرهای باشد. یکی از این سواحل صخرهای، ساحل صخرهای بریس است. ساحلی که منظرهای اقیانوسی به گردشگران میدهد.
محلیها به ساحل صخرهای بریس، ساحل دریابزرگ هم میگویند. ساحل صخرهای بریس، با موجهای خروشان و پرقدرتش شناخته میشود. موجهایی که گاه ارتفاع آنها به ۱۵ متر هم میرسد.
برای رسیدن به ساحل صخرهای بریس از چابهار به سمت روستای رمین حرکت کنید. در امتداد خیابان کارگر به مجموعه ساحل صخرهای بریس خواهید رسید.
زیباترین سواحل ایران که شما را حیرتزده میکنندپیشنهاد خواندنی: زیباترین سواحل ایران که شما را حیرتزده میکنند
کوههای مریخی
یکی از عوارض طبیعی و زمینشناختی زیبای سواحل مکران، کوههای مریخی چابهار هستند. کوههای مریخی اصطلاحا به چینخوردگیهایی گفته میشود که در اثر خشکی بیش از اندازه زمین بهوجود آمدهاند. کوههای مریخی که در ای منطقه واقع شدهاند، منظرهای بسیار جالب و زیبا را پدید آوردهاند که برای گردشگران جذاب است. جالب است بدانید که کوههای مریخی چابهار، یک قل دیگر در گوشهای دیگر از زمین دارند. کوههای مریخی آتاکاما در شیلی خواهر دوقلوی کوههای مریخی چابهار بهحساب میآیند.
بازهم چابهار و بازهم مسیر چابهار به بندر گواتر. از چابهار به سمت بندر گواتر حرکت کنید. در کیلومتر ۵۰ جاده، میتوانید منظره کوههای مریخی را ببینید.
روستای تیس
یکی دیگر از دیدنیهای سواحل مکران که اتفاقا بازهم در محدوده چابهار واقع شده است، روستای تیس است. روستای تیس با قدمتی در حدود ۲۵۰۰ سال، در زمان هخامنشیان احداث شد.
این روستا در گذشته محل دادوستد و پلی میان تجار هند و آسیای شرقی و ایران بهحساب میآمده است. مناظر صخرهای این روستا، بقایای باستانی آن، گورستان جنها، قلعه پرتغالیها و مسجد جامع تیس از دیدنیهای این روستا بهحساب میآیند.
اگر به مکران سفر کردید، حتما از این روستا دیدن کنید تا عظمت تاریخ دیار سیستانوبلوچستان را از نزدیک ببینید.
روستای تیس در مسیر جاده چابهار به کنارک قرار دارد. کافیست ۵ کیلوکتر در جاده چابهار-کنارک برانید تا به این روستا برسید.
تپههای گِلافشان – سواحل مکران
یکی از پدیدههای کمنظیر طبیعی، پدیده گلافشان نام دارد. این پدیده زمانی اتفاق میافتد که میزان زیادی از گِل از سطح زمین میجوشد و مانند چشمه بیرون می زند. بله! درست حدس زدید. بازهم سیستان و بلوچستان و بازهم یک پدیده طبیعی دیگر.
پدیده گلافشان یکی از موردتوجهترین پدیدههای طبیعی سیستانوبلوچستان است که در کناره سواحل مکران واقع شده است. برای دیدن تپههای گلافشان باید از تپههایی که طول حدودا ۱۰۰ متری دارند بالا بروید و وارد چالهای به عمق دومتر شوید.
تپههای گلافشان در ۱۰۰ کیلومتری چابهار و در جاده چابهار-کنارک، در روستای تنگ واقع شدهاند.
جاده ساحلی چابهار به بندر گواتر
جاده ساحلی چابهار-گواتر، یکی از زیباترین و منحصربهفردترین جادههای ساحلی ایران است. در یک طرف این جاده صخرههای مرتفع و بلند قرار دارند و در طرف دیگر، سواحل مکران قرار گرفته است. این کنارهم قرارگیری صخرهها و دریا در طول جاده، منظره بسیار زیبایی را خلق کرده است. بسیاری اعتقاد دارند که جاده ساحلی چابهار به گواتر مشابه جاده معروف گریت اوشن در استرالیا است.
از چابهار به سمت شرق حرکت کنید. پس از مدتی مسیر چابهار-بندرگواتر آغاز خواهد شد.
ساحل شبتابی بندر تنگ
یکی دیگر از جذابیتهای مکران، سواحل شبتابی آن است. سواحل شبتابی در بندر تنگ قرار گرفتهاند و در شبها درخشش زیبایی دارند. این درخشش نتیجه فعالیت نوعی از فیتوپلانکتونها است. منظره سواحل شبتابی بندر تنگ در شبها بسیار خیرهکننده و رویایی است.